Gustavsviks fastighetsägareförening initierade det öppna mötet, vars syfte var att skapa engagemang, få information och möjlighet att ställa frågor kring planprocessen. Mötet var välbesökt, närmare 200 personer, Gustavsviksbor och representanter för övriga föreningar i Sydöstra Boo var där. Kommunen var representerad med både tjänstemän och politiker. Till mötet kom också en representant från Älgö Fastighetsägarförening, som gått igenom en liknande process.

Planprocessen
Kommunen informerade om planprocessen med preliminära tidsplaner,visioner och tankar. Det fanns utrymme för deltagarna att ställa frågor. Kommunen menar att förändringarna för området är tänkta att hålla i ett 50-100 års perspektiv. Planen omfattar sex delområden med tre etapper. Det beräknas ta 7-10 år att bygga ut per etapp. Den första etappen är detaljplanen för Gustavsviksvägen-Dalvägen som redan påbörjats. Här kommer boende snart att bjudas in till kvartersdialoger. Kommunen uppmanar fastighetsägare till engagemang.

Vad och när kan vi påverka?
Boende undrar hur man kan påverka de övergripande planerna. Kommunen svarar att det övergripande är satt i och med antagandet av planprogrammet.  För frågor som rör det allmänna tex v/a, väg, dagvatten, gatukostnader finns principer som styr hur och vad som ska göras. Som enskild fastighetsägare kan man påverka vad som händer med den egna tomten och kvartersmarken. Vägarnas utformning styrs av kommunens policy, tex är en  huvudprincip för Nacka kommun att vägar i Nacka ska asfalteras.

Kommunens tjänstemän samt politiker välkomnar synpunkter från de boende. Dessa bör komma i så tidigt skede som möjligt. Kommunen kommer att bjuda in till kvarterdialog i samband med detaljplaneringen och uppmanar fastighetsägarna att delta. Kommunen menar också att man gärna ser en dialog med berörda fastighetsägareföreningar och vägföreningar i mer övergripande frågor.

Kostnader
Det var många som undrade över kostnader för vatten, avlopp, vägar, parker, bad etc.  Nacka kommun hänvisar till gatukostnadspolicyn som innehåller fördelningsprinciper samt regler för t ex anstånd. (http://www.nacka.se/web/politik_organisation/sa_styrs_nacka/sa_styrs/regelverk/Documents/Gatukostnadspolicy.pdf) Nacka kommun kan i nuläget inte sätta en prislapp på väg, park, bad etc för fastighetsägarna. Dock klargjorde kommunens tjänstemän samt politiker på mötet att gatukostnadspolicyn gäller för utbyggnad av vägar, bad, ångbåtsbrygga, parker och strandpromenad.  Det som står i det antagna planprogrammet om att fastighetsägarna ska ta en större del av kostnaderna och som oroat många, är alltså fel. Man menar att kostnaderna kommer att fördelas inte bara på de nuvarande fastighetsägarna utan också på framtida Gustavsviksbor, detta genom tex förtätning. En siffra som dock  nämndes var cirka  120 miljoner för v/a samt vägar etc för etapp Gustavsviksvägen-Dalvägen, varav 20 miljoner beräknas betalas via skattekollektivet och 100 miljoner fördelas på fastighetsägarna. Idag finns cirka 200 fastighetsägare i området som planeras förtätas till stadsliknande bebyggelse. Avgiften för anslutning av v/a till tomt  med en storlek av 1500 m2 var 2012:  115 488. Man får räkna med en viss ökning. Avgiften betalas när installationen är klar.

Kostnaden för bullerplank, än så länge oklart hur mycket, kommer att fördelas på berörda fastighetsägare. Kommunens uppskattning för buller plank är att kommunen kan skjuta till 15 miljoner men att bullerplank kommer kosta mångfaldigat mer. På frågan om varför trafikverket inte betalar bullerplank svarade kommunen att de ska föra en dialog med trafikverket.

Finansiering och betalningsprincipen
Fastighetsägare tog upp frågan om hur de ska finansiera utbyggnaden. Kommunen menar att fastigheternas värde kommer att stiga så banklån är möjligt, vissa kommer att kunna stycka för att finansiera kostnaden. Kan man inte betala så kan man ansöka om anstånd. Principen att låta de boende betala utbyggnad av vägar etc ifrågasattes och fastighetsägare menade att endast ett fåtal kommuner har denna inställning. Kommunen menar att det är nödvändigt eftersom Nacka har så många förändringsområden med sommarstugekaraktär och att kostnaden för kommunen skulle bli för hög. Samt att vid tidigare planlagda områden så har kostnader lagts på fastighetsägare och samma principer ska gälla för alla.

Vägar
Frågan om alla vägar kommer att rustas eller om vissa vägar bedöms hålla lägsta godtagbara standard togs upp. Kommunen kommer att titta på detta. Kummennäsvägen är ett exempel på bussgata liknande den som planeras för Dalvägen. Men Dalvägen kommer också uttrustas med en ordentlig cykel- coh gångbana.

Buller
Kommunen betonar att det finns problem med buller och att detta berör cirka 120 fastigheter. Hur detta ska lösas måste utredas. Klassificeringen av bostad kan bli olika, en del kanske inte kan bli permanentboende, en del bostäder omvandlas till något annat etc. Fastighetsägare undrar varför inte trafikverket betalar bullerskydd?

Förändringsgrad
Fastighetsägare ställde frågor som handlade om förändringsgraden av området och Blåbärsstigen togs upp som exempel på hur karaktären kan förändras i och med en förtätning. Kommunen hänvisade till Älta Hedvigslund (SmåA) som ett exempel på hur det kan tänkas se ut i de områden där kraftig förtätning planeras.

Vem bedömer och bestämmer
Fastighetsägare undrar hur bedömningar går till väga t ex vad som utgår ifrån ”områdets egna behov”, en formulering som används i den antagna planen. Vem bestämmer t ex vad som är huvudväg och vad som bara är till för de lokala?

Föreningens fastighetsinnehav
Frågan om hur Gustavsviks fastighetsägarförening kommer att ersättas för den mark som ägs gemensamt togs upp. Kommunen menar att fastighetsägare självklart får betalt enligt gängse principer.

Offentlighetsprincipen och behovet av engagemang
Karin Brandt från Älgö fastighetsägarförening, ett område som tidigare gått igenom planprocessen menar att det är viktigt att de boende är engagerade, håller sig informerade och att man utnyttjar offentlighetsprincipen för att få insyn i de processer och beslut som tas.

Antecknat av Sofie Nordström